Vem är du när någon riktar ett vapen mot dig?

1939 (under den tid då våra farföräldrar föddes) så anföll Sovjetunion (Ett imperialsitiskt Ryssland) Finland.
Det enda Finland hade att sätta emot var försvarsvilja. Ryssland anföll med 1500 stridsvagnar, Finland hade 32. Cirka 25.000 finländare dog (främst män). De visade Ryssland att det skulle kosta för mycket att försöka ockupera Finland. Närmare 200.000 ryska soldater dog.
Finland förblev sin egen nation och kunde med tiden ansluta sig till EU och leva utanför sovjetunionen. Miljoner finländare har dessa 25.000 soldater som dog, att tacka för ett fritt liv i ett mycket behagligare land än det annars skulle vara. Flera generationer framåt.

Vem är du när ditt samhälle, din kultur, din demokrati, din yttrandefrihet är hotad?
Vem är du när någon riktar ett vapen mot dig?

Pacifisten
Jag slåss inte.
Om alla gjorde som jag, så fanns det inga krig.

Dessvärre gör inte alla som du.
Du som pacifist bör träna dig i att lämna över ägodelar och din frihet till närmsta person med våldskapital.
Om du anser att andra ska ta till vapen för att försvara dina privilegier, då är du en förbannad hycklare och parasit.

Anarkisten
Jag har inga ideologier, jag tror inte på nationalstaten, jag fokuserar på att ta hand om (försvara) mig själv.

Om du inte tror på samarbete (kring t ex försvar) då förtjänar du inte att nyttja det som landets militär försvarar.
Du är en parasit.
Om du tror att du kan försvara din egen lilla byggd så har du ingen kunskap om hur krig går till.
Vi har en försvarsmakt (och vissa politiker) som i hundratals år sysslat med frågan om försvar.
Det har gått rimligen bra – Sverige har inte sett krig på 200 år. Bl a på grund av att vi haft ett avskräckande försvar. Sverige har varit och är fortsatt en nationellt projekt. Du lever i detta nationella projekt och gynnas av det.

Flykting #1
Låt andra strida, jag drar – jag kommer tillbaka om ”min sida” vinner.

Flykting #2
Jag har barn, jag vill fly och skydda dem.
Andra får försvara mitt land och det samhälle jag levde i.

Flykting #3
Jag är skadad, sjuk, har förlorat mitt sociala nätverk. Jag kan inte delta fullt ut i försvaret av mitt land. Jag behöver skydd.

Migrant
Jag skiter i att försvara mitt hemland. Jag passar på att kalla mig flykting och försöka bosätta mig på en tryggare och rikare plats.

Soldaten (och de som stöttar civilförsvaret)
Jag anser att mitt samhälle är värt att försvara och riskera mitt liv för.

Kollapsologen är ett kollektiv av skribenter som tillsammans skapar en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?

Vad läsarna tyckte
[Total: 0 Average: 0]

1 thought on “Vem är du när någon riktar ett vapen mot dig?

  1. Varifrån får du din idé om hur anarkisten svarar? I Ukrainas armé har många anarkister slutit upp. Anarkisten vill generellt avskaffa staten som centralmakt, men det är inte detsamma som att det inte finns något värt att försvara med vapen – tvärtom. Idén att anarkisten bara vill försvara sig själv är helt befängd.

    Frihet är anarkistens ledstjärna och i kriget mellan Ryssland och Ukraina är det tydligt att den ena parten erbjuder mer frihet än den andra. Valet står inte här mellan nationalstat eller inte, utan mellan en totalitär och auktoritär nationalstat mot en demokratisk nationalstat.

    Försvarsmakten i Sverige råkar just nu vara organiserad utifrån nationalstaten, men det skulle lika gärna kunna vara på både högre (NATO) och lägre nivå (när nationalstaterna bryter samman). Anarkisten väljer alltid den sida i en konflikt som erbjuder mest frihet, egenmakt och autonomi snarare än att blint sluta upp bakom just den egna nationen.

    I Belarus genomförs många attentat mot den ryska logistiken, skulle inte förvåna mig om det var anarkister inblandade. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.