”Vad var det vi sa”

Det är goda dagar för kollapsologer.
Nu kan vi utbrista: ”Vad var det jag sa”.
Eller kanske inte. Effekten av denna influensa är en så kallad ”Svart svan”, något oförutsett, ingen kunde ana, att en influensa kunde vara så effektiv.

Eller, faktiskt, många visste det, många varnade för det. Den första publicering i denna blogg listade ”pandemi” som ett hot för över ett år sedan. Då var det något abstrakt, science fiction artat – nu en verklighet.

Som omställningsrörelsen brukar utbrista i sina mest hängivna stunder: ”en annan värld är möjlig”. Fast denna gången var det ett virus som brast ut i det stridsropet.

Det är också goda dagar för omställningsrörelsen. Tillväxtsamhället och konsumtionssamhället har fått sig en käftsmäll. Världen har blivit lite mer ”lokal”. Samhället har saktat ner, luften klarnat, nya vindar blåser.
…medan våra ledare hittar på nya pengar att ge till (bland annat) allt som visade sig inte vara resilient. Företag som inte klarar några veckor utan vinst.

Att följa strömmen
Rent evolutionärt har det alltid varit bra att vara misstänksam mot främlingar och att följa strömmen.
…men i en majoritetskultur som inte agerar på bygget av:
– en tillväxtekonomi baserad på ränta.
– en matindustri baserad på gifter och jordförstöring.
– ett samhälle som inte förstår värdet och bi-effekter av energi.
– en industri av slakthus med 56 miljarder tamdjur.
e t c

… så finns det ofta anledningar att ta ett steg åt sidan och göra sina egna val. Det är en god idé att inte följa strömmen, att tänka mer kollapsologiskt.

Nu skulle man likt den mest skitnödiga Sverigevän kunna skrika ut: ”Systemkollaps” och det är alla främlingars fel.

Nej, kollapsen är inte här. Du har fortfarande el i uttaget och mat på bordet och sjukhusen är inte utbombade.

Inget att tillägga
Det skulle möjligen vara på sin plats att skriva sammanfattningar av denna pandemis relation till pågående och kommande kollapser. Men det är så uppenbart att det lätt blir en plattityd. Corona och dess effekter är mest något för sensationsjournalistiken.

Kollapsologer bör se framåt och resonera kring den globala ekonomin. Den enskilde bör positionera sig inför möjlig djup långvarig ekonomisk kris. Hur gör man det? Ja, det är redan beskrivet i tidigare inlägg för över ett år sedan och innehåller en lista som är ganska exakt vad många bör göra inför den post-corona tid som kommer.

I rest my case”, säger kollapsolog-redaktionen.

Kollapsologen är ett kollektiv av skribenter som tillsammans skapar en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?

Vad läsarna tyckte
[Total: 2 Average: 4]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.