UKRAINA – viktigare än du tror

Den gordiska knuten på den nuvarande geopolitiska situationen… finns i Ukraina.

1) Om Ukraina förlorar, kan det varit deras sista chans som nation/kultur. Efter en förlust skulle de totalt sväljas av det ryska imperiet. Allt Ukranskt skulle rensas ut, uttöver en missad chans att tillhöra ett mer liberalt och demokratiskt väst.

2) Om Ryssland förlorar är det inte bara spiken i kistan för nuvarande regimen, utan kanske ett slutgiltigt stopp för ryska imperidrömmar. I öst kommer Kina sätta stopp, och om Ryssland förlorar kriget i Väst, visar det att de inte kan expandera västerut. Nato och EU tillåter det inte.

3) Om väst insats i kriget inte leder någonstans, d v s väst förlorar, innebär det att nya spelregler gäller i världen. Att auktoritära regimer kan ta för sig, flytta gränser som varit fasta i 70 år. Mislyckandet i Afghanistan, går vidare till Ukraina, och kanske vidare till Taiwan, till Moldavien, Georgien och om det fortsätter på samma trend kanske även de baltiska länderna.

Alla parter har gått all-in!

Knuten kan inte knytas upp, den måste huggas.

Och bakom allt detta finns kärnvapen, som ingen vågar använda och som tycks ha en stabiliserande effekt. Ja t o m fredsskapande.

Roten till att vissa stater inte vill sitta still i båten är naturligtvis frågan om att kontrollera:
Strategiska platser,
Buffert zoner,
Jordbruksmark,
Vatten,
…. oönskade konkurrerande politiska system som kan sprida sig till det egna landet,
men också…
Olja…
…som byggt denna komplexa industriella globala handels – värld.
Ett kapitalistisk system som skänkt välstånd till fattig och rik.

Ett system som nu kan komma att falliera, på kort sikt pga det ekonomiska systemets i grunden korrupta uppbyggnad (Fiat valuta och lån på lån).
Och mijöförstöring och klimatförändringar som kan hota vattenresurser och matproduktion.
Det gäller att förstå att inflation, räntor och ja faktiskt krig är bara symptom på djupare historiska skeenden.
Vad som händer i Ukraina kan på sikt ha långtgående effekter på hela världen.

Kollapsologen är ett kollektiv av skribenter som tillsammans skapar en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?

Vad läsarna tyckte
[Total: 0 Average: 0]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.