Stadsfolk som tär

”Landsbygden skildras som döende. Och svenska staten utreder hur landsbygden ska räddas … Men det är inte landsbygden som behöver utredas. Det är inte landsbygden som behöver stöd. Det är inte landsbygden som ligger i respirator med slangar som tillför näring 365 dagar om året. Det är inte landsbygden som är problemet – det är städerna.

Storstäderna i allmänhet och Stockholm i synnerhet behöver granskas, modellen dekonstrueras, tolkningsföreträdet ifrågasättas. Storstadens överfulla skattkistor tillhör hela landet – där makt och pengar samlas på hög frodas korruption och svågerpolitik i en ekonomisk växthuseffekt utan motstycke. Den eskalerande urbaniseringen skapar obalans, en ovilja att se landet som en helhet och en särskild likgiltighet inför landsbygden.

Det finns några beprövade recept mot denna sjukdom. En omfattande utflyttning av tunga statliga myndigheter skulle garantera ökad vidsynthet och ge kraft åt tynande småstäder. Rejäl återbäring i stället för smulor till glesbygdskommuner som skövlas av privata och offentliga intressen inom vattenkraft, skog, gruvnäring, vind.” Katarina Östholm

Länk till den jättebra artikeln.

Kollapsologen är en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?

Vad läsarna tyckte
[Total: 1 Average: 3]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.