Orolig för framtiden?
Klimatet? Arbetslöshet? Lån och räntor? Din hälsa? Sjukvård? Matförsörjning? Energi? Bilen? Ekonomisk kollaps? Politiskt kaos? Höjda räntor? Dyrare mat? Dyrare bensin? Antibiotika slutar fungera? 10 miljarder personer på planeten efter 2040. Migration?
Bra, du borde vara orolig. Du har uppenbarligen börjat göra en omvärldsanalys. Och du inser säkert att det inte kommer bli lättare i framtiden.
Ekosystem kollapsar. Vatten- och matförsörjningen är hotad. En ekonomi som är byggd på lån kan enkelt kollapsa och inverka på den globala handeln. Sveriges ekonomi bygger till största på handel med utlandet – om utlandet inte vill eller kan (eller har råd att) köpa våra material och tjänster, så halveras vår ekonomi.
Risken är stor att något av detta sker inom din livstid.
Är du klimataktivist?
…som tror på omställningen till ett elektrifierat samhälle?
Nej det går inte att ersätta kol/olja/gas som är ett 150 år gammalt system, på bara några decennier. Vindkraftverk och solceller behöver olja för att byggas och installeras och kräver massa material som inte kan återvinnas fullt ut och samma material kommer ta slut en dag. Vi kommer vad som än händer bränna massor mer fossila bränslen och temperaturen kommer gå bortom +2 grader Celcius. Var realistisk, planera din framtid.
Är du klimatskeptiker?
Även om du helt tar bort klimatfrågan, eller t o m förkastar klimatrörelsens påstående om att CO2 driver upp temperaturen, och du istället menar att CO2 kommer att öka växtligheten…
… så kvarstår en överbefolkad planet, med begränsade resurser (att bråka om) inom ett ekonomiskt system som är instabilt och orättvist.
Detta sista är nog för att bli kollapsolog och betänka sina livsval.
Är du teknikoptimist?
Visa mig en energikälla som är lika enkel, billig och effektiv som de fossila bränslena.
Vårt moderna samhälle med sin välfärd och teknik är byggd på olja – det finns inte ens på ritbordet något som kan ersätta allt den gör för oss.
Tiderna kommer bli sämre.
Oavsett vem du är så är du förmodligen trött in i märgen på tjafset om:
– för eller emot klimatförändring,
– för eller emot invandring,
– för eller emot SD,
– för eller emot Löfven,
– för eller emot kärnkraft,
– Mängden CO2 utsläpp mätt på varje steg du tar…
e t c…
Att ständigt försöka ha en åsikt i alla infekterade och polariserade frågor tar mycket kraft. Att försöka vara påläst. Ta ställning. Hela tiden.
Önskar du att du kunde leva ett liv där allt det här inte spelade någon roll för dig. Att ditt liv inte skulle påverkas nämnvärt av räntor, elpriser (eller avbrott) av ekonomiska kollapser, migration eller vem som sitter i regeringen. Helt enkelt ett tryggt och lugnt liv.
Så här kan du göra. Börja med att vara orolig för framtiden? Men fokusera på din egen framtid. Skit i samhället i stort, din inverkan på samhället är ytterst marginell.
Det är dags att riva samhällskontraktet.
GÖR SÅ HÄR
1) Gör din omvärldsanalys. Vad skulle kunna hända de kommande decennierna. Var inte hoppfull – var realist. Studera historien för att förstå hur människor agerar i kriser. Men bli inte stressad, klimat kan inte ändras alltför fort (ekonomi kan krascha över en dag dock).
2) Strunta i att ”rädda världen”. Inse att du inte har kraft nog att vara solidarisk med alla människor. Om du inte ens kan rädda dig själv, hur ska du kunna rädda andra. Om du går under kan du inte hjälpa någon.
3) Strunta i att delta i debatten. Motstå lusten att alltid ha en åsikt. Du behöver din energi till att förbereda dig för framtiden. Att rösta och skriva insändare kommer inte förändra mycket – samhällsutvecklingen och dess problem tar decennier att förändra.
Effekterna av samhällsutvecklingen kommer komma oavsett. Du kan inte rösta bort ekonomisk kollaps, eller att oljan tar slut en dag, eller att det garanterat blir 2 graders ”ökad” uppvärmning och alla bieffekter av det. Populationen kommer att nå 10 miljarder, förmodligen under din levnad, oavsett hur oroad du är över det.
Även om alla politiker skulle vara eniga och göra något effektivt, så kommer massa elände att ske.
4) Planera 20 år in i framtiden och skaffa dig de kompetenser som behövs för det framtida scenariot.
5) Se till att befinna dig på en rimligen bra plats vad det gäller resurser.
6) Hitta folk att samarbeta med inför de oroliga tider som kommer. Du klarar det inte ensam. Skapa win-win samarbeten med de som bor runt dig.
7) Ta dig ur det ekonomiska systemet.
Undvik lån. Undvik banker. Det kan låta extremt, men undvik pengar om du kan. Det, i sig, bidrar till att du inte deltar i det ekonomiska systemets orättvisor mot naturen och mot de som inte äger kapital.
Undvik betala inkomstskatt, undvik bidra till en gigantisk administrativ över-reglerande stat som tror på evig tillväxt.
Börja med att sluta konsumera så mycket. Arbeta mindre. Ha mer fritid.
Ha dina pengar på banker som är medlemsägda. Stöd alternativa valutor.
8) Se till att du producerar något som tillfredsställer ett basalt behov som dina grannar behöver. Tjänster eller produkter. I en ekonomisk kollaps kan du fortfarande byta med din omvärld.
9) Se till att du kontrollerar din egen mat/vatten/värme. Att du kan med egna resurser kan överleva nästa vinter och har resurser att odla något nästa säsong.
10) Bry dig inte om lagar som hindrar dig från att skapa ett självständigt liv.
”Stay under the radar”. Lagar ändras när tillräckligt många bryter mot dem.
Detta låter kanske extremt, eller onödigt just nu, men din omställning kan ta tid, så du måste börja nu. Och om världsläget håller sig stabilt under din levnad så är inget av dessa punkter speciellt otrevliga att utföra. De t o m bidrar till en bättre värld och ett bättre liv för dig. Ju fler som tar hand om sig själva desto bättre.
Det är dags att riva samhällskontraktet, av den enda anledningen att det är det snabbaste sättet att bygga ett nytt samhälle som har störst potential att överleva en global kollaps av det industriella samhället. Och kom ihåg, punkt 6, är viktigast.
Kollapsologen är ett kollektiv av skribenter som tillsammans skapar en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?