Om veganer och kor

Som Kollapsolog bör du vara medveten om att en gång var jorden täckt av vilda djur. Stora mängder betande vilda djur. Dom är nästan alla borta. I dag håller mänskligheten cirka 50 miljarder djur i fångenskap som de dödar kontinuerligt för att äta… eller för att använda mer sanningshaltigt språkbruk…. djur som människan mördar och äter upp. Det är egentligen inte så konstigt, många djur är predatorer och äter andra djur. Vi är predatorer. Människans hjärna skulle aldrig utvecklats till det den är i dag om vi inte ätit proteinrikt kött. Vi skulle helt enkelt inte varit människor om vi inte varit blandkostare.
I dagsläget har människan trängt undan vilda djur till ett minimum och använder stora arealer jordbruksmark för att odla mat till djur i fångenskap. Det krävs stora mängder vatten och foder för att att skapa relativt lite kött. Men det visste du nog redan.

Ta dig lite tid att titta på denna något sorgliga graf. Vi har helt enkelt utrotat alla dom där coola vilda djuren som vi så gärna ser i naturprogram på TV.

Om du som läser detta bor på den del av planeten där det bli väldigt kallt under stora delar av året, då ingen mat kan odlas, då bör du tänka till lite extra. Om vi inte kan importera mat från andra länder, då har du ett problem. Du kommer dö nästa vinter. Det tar bara 40 dagar att svälta ihjäl. Kanske kan du spara massor med mat i ett kylskåp, eller som de sa förr, i en jordkällare. Då måste du först odla mycket grönsaker och rotfrukter och baljväxter, och vete, och havre, och raps, och allt vad det heter, och för det behöver du massor med jord, och du måste kunna gödsla den jorden och ge tillbaka näring, eftersom du tar bort näring från jorden när du skördar. I dag gödslas din mat med konstgödsel, baserad på fossila bränslen och fosforgruvor (som bara finns på några platser på planeten).

Hur ska du överleva vintern om det inte transporteras in mat till Sverige?
Kanske kan du lagra lite energi och näring i ett djur och äta djuret under de kallaste månaderna. Det var så vi överlevde här uppe i Norden förr.
Du kommer att behöva djur, även om du bara äter växter själv. Jorden och de mikroorganismer som finns i jorden har utvecklats och upprätthålls i samspel med djur, små såväl som stora betande djur. Om du är ett människodjur som äter växter, så är du fortfarande beroende av betande djur, det är endast dessa som kan tillföra ny näring till jorden när oljebaserad konstgödsel och fosforgruvor inte längre räcker till. Betesdjur bygger jord.

Om du vill förstå den betande boskapens roll i ekosystemen och i den mänskliga civilisationens matproduktion så…

…läs Tor Malms jättebra artikel här.

Kollapsologen är en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?

Vad läsarna tyckte
[Total: 1 Average: 4]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.