Lösningen är så enkel

Nu måste vi förbjuda droger och vapen. Och skaffa fler poliser, och elektrifiera bilparken fort, samt sluta skatta besninpriset och bygga kärnkraft och satsa mer på utanförskapsområdena, samt stoppa den opportunistiska migrationen, sätta Sverige först och skatta kött och denna regeringen måste för helvete gå, för vi behöver värna om välfärden och ha mer kärlek i samhället och skjuta alla vargar, och satsa på massa grön teknik. Ordning och reda behövs och stoppa flumskolan, och gå med i Nato och sluta denna rustningshets, och inte avverka skogen, samtidigt som vi värnar äganderätten och nog ska vi väl införa cikulär ekonomi och gynna svensk tillväxt. Och den enda regering som kan garantera välfärden är en röd/grön, men vi måste gå ur EU och satsa på Europeiskt utbyte och handel och inte låta utländska gruvbolag förstöra vårt land, och samtidigt stärka LBTQ rättigheter och värna familjen. Och bygga en höghastighetsbana och rädda klimatet, men inte bryta kalk och cement. Ekologisk odling är ett måste och GMO och AI kommer att rädda världen”.

Hörrni…. det spelar ingen roll. Höger- eller vänsterregering kommer i längden inte förändra historiens gång. Hur mycket eller lite än vetenskapen i armkrok med den fria marknaden dansar vidare så är vi i stort sett på väg åt samma håll. Vad vi än gör så är det några händelser som är oundvikliga.

Nej det var inte sossarna som byggde landet, olja byggde det moderna samhället. Allt du ser omkring dig är olja. Din mobiltelefon och din öl, din sjukvård, lamporna i skolan, ja t o m elen i ditt uttag. Alla dessa SAKER som finns i allt, även i elektriska saker och vindkraftverk och elkraft, byggdes med energi från kol, olja och gas.
Alla dessa produkter du anser dig behöva skulle med andra energislag kosta massor mer och kanske inte ens kunna produceras med ekonomisk hållbarhet.

Det finns ännu ingen produkt/energislag som är lika mångsidigt effektivt som olja/kol.
Och det tog 100 år att med olja/kol bygga den värld vi ser runt oss.
Billig energi från kol/olja var en förutsättning för att ha resurser att uppfinna och bygga ut internet.
Tack vare billig energi behöver färre och färre syssla med basala jobb och kan istället uppfinna annat.
Hur lång tid kommer det ta att bygga en ny samhällsstruktur med en mindre effektiv energikälla?
Kommer det ske utan att avända olja?
Kommer vi lämna all olja/kol i marken?

Jo du… svara på det själv.
Kommer vi lämna all olja/kol i marken?

”första värlfärdsland utan fossila bränslen”.
Jag sa det, så lätt var det att säga det. Att genomföra det är något helt annat.
Vad reklamen säger och vad politiker säger är naiva ambitioner eller rena lögner. För varje god nyhet finns 10 försämringar.
I grunden är det ett försök att både äta kakan och ha den kvar.

Nå… kan den enskilde eller personer som samverkar förändra något?
Naturligtvis kan de det. P g a forskare och gräsrötter i samverkan så blir klimatförnekarna färre. Tack vare regeringens stöd till MSB, är krismedvetenheten större o s v.

Incitament att tänka själv och agera blir högre för den enskilde.

Börja planera ditt liv i vetskapen att vädret och förstörda ekosystem kommer att ställa till det rejält för dig. Priset på mat, priset på energi, brister i välfärden, mindre billiga saker från Asien… börja förbereda dig för ett annat samhälle. Mindre resurser, mindre komfort, men inte nödvändigtvis mindre glädje och samvaro.

Vi går mot en värld där fler ska dela på mindre. Och det kommer att synas på alla plan. För genomsnittsvensken innebär det:
Mer människor runt dig, mer människor som är stressade och med helt andra åsikter och värderingar än du, mer fattigdom runt dig, mer droger och underhållning (för att stå ut), mer jätterika människor, mindre pengar i din plånbok.
Det har redan börjat.

Våldskapital kommer att bli en större faktor. Oavsett om den finns hos kriminella eller hos staten (eller båda).
Likaväl kommer IQ och förmågan att skapa nätverk och känna samhörighet med andra bli viktigare. En mångfald av åsikter och idéer är bra för den stora gruppen, men ren konfliktfylld polarisering farlig för alla.

Vad du röstar på kan ha små marginella effekter på ditt liv. De fördelar du kanske kan genomdriva kommer på kort eller lång sikt också ha negativa bi-effekter.

Din livsval kommer att bli allt mer viktiga.

Kollapsologen är ett kollektiv av skribenter som tillsammans skapar en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?

Vad läsarna tyckte
[Total: 0 Average: 0]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.