Lägg ner

1. Inse att tekniken inte kommer att rädda det energiintensiva globala industrisamhället.

2. Inse att de ekonomiska lagarna måste radikalt göras om för att sluta driva på konsumtionen som förstör människornas livsmiljö.

3. Avglobalisera hela världen. Det är slut på resandet och transporterna.

4. Bygg ett lågenergisamhälle. Skatta all energi så den kostar typ 300% mer. All energi, inte bara det fossila (som möjligen kan skattas mer).

5. Kvotera/ransonera nyttjandet av energi – massan kommer inte acceptera om en elit fortsätter som inget har hänt.

6. Spara det fossila till där det verkligen gör nytta och behövs för överlevnaden: jordbruket.

7. Lagar och regler anpassas till att gynna allt som är hållbart. Alla småskaliga resilienta lågenergilösningar stöttas.

8. Utöver att försöka upprätthålla en basvälfärd – satsa skattepengar på att skapa enkla gröna jobb för den massarbetslöshet som kommer när konsumtionssamhället rämnar (annars blir det upplopp/revolution).

9. Förbjud rikedom. Rädda livet på alla rika människor som annars kommer dödas i framtida revolutioner/upplopp. Reformer kommer bara accepteras om det finns en någorlunda jämlikhet i samhället.

10. Barnbegränsning. Sikta på en population runt 4 miljarder, så snart vi tagit oss över ålderdomspuckeln i populationsökningen.

Men…

Under de senaste 50 åren har det genomförts ca 30 international klimat konferenser. Ett halvdussin av dem har varit riktigt stora och lett fram till signerade överenskommelser…
...som inte lett fram till någon som helst minskning i ökningen av utsläpp av CO2.

Inte ens om alla åtaganden som gjordes i Parisavtalet uppfylldes skulle uppvärmningen stanna vid +2 grader. Åtagandena i Paris motsvarar ungefär 1/3 av vad som krävs för att stanna inom +2 grader.

Och inte ens den tredjedelen uppnås!

Vi är på väg mot +3 grader.

Dags att sluta tro på avtal mellan regeringar, dags att sluta tro på att någon regering skulle genomföra en omställning som kommer ens i närheten av att undvika framtida katastrofer. Det är dags att sluta rösta på dessa regeringar.

Dags att ta hand om sig själv. Förbereda sig lokalt.
Är du förberedd?

Kollapsologen är ett kollektiv av skribenter som tillsammans skapar en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?

Vad läsarna tyckte
[Total: 1 Average: 5]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.