Klimathelvetet

Kollaps. Samhällskollaps. Prepping

Tjatigt, eller hur. Men låt oss göra en lägesanalys.
Utsläppen av växhusgaser ökar och vi är närmare s k feedback loops, självförstärkande mekanismer. Det kommer alltså bli tilltagande ”spännande” att fortsatt leva på den här planeten.
Snart kommer vi inse allvaret och satsa alla resurser på att lösa problemet och världens politiker kommer gå samman med åtgärdspaket som verkligen fungerar…

Ha ha ha … skojar bara (ursäkta sarkasmen).

Vi är naturligtvis fucked. Inte på ett sådant där Mad max dystopiskt sätt där allt kollapsar över en natt. Allt kommer bara långsamt i omgångar bli sämre. Först lite smått obehagligt (”jag vill inte tänka på det” – nivån), sedan lite mer okomfortabelt. Snart kommer medellivslängderna att minska. D v s att allt fler dör i förtid, med en hel del lidande innan de dör. Men oroa dig inte, det kommer främst ske på platser som Indien och Afrika. Notera användandet av ordet ”mest”.
Dina problem kommer i framtiden att handla om att hantera den där skammen när du röstar fram en regering som verkligen stänger gränserna och sätter militär på att sänka alla flyktingfarkoster på Medelhavet (Afrikas befolkning kommer att öka till 2 miljarder och hälften har uttryckt önskan om att migrera). För innerst inne vet du att du inte har lika stort hjärta som Fredrik Reinfeldt och inte håller med Annie Löf om att det finns plats för 30 miljoner människor i Sverige.

Har du tur kan du lugnt fokusera på att gnälla om bensinpriser och skriva på protestlistor där du kräver billig mat och kanske demonstrera lite när pensionåldern höjs. Kanske skriva inlägg om att du anser militären ska sättas in mot den ökande kriminaliteten (som kommer när vi haft minskad BNP i några år i rad).
Men du kommer gå från orolig till rädd när de där köerna till sjukvården blir så långa att folk dör i drivor (typ som Covid, fast flera gånger värre). Och känna dig riktigt otrygg när du ringer polisen och ingen har tid att komma. Det är så klimatförändringar kommer att visa sig i ditt liv. För klimatförändringar påverkar nämligen ekonomin.

Det är så att sedan världen på allvar insåg att klimatförändringar är farligt för ”business as usual” och samlades runt 1995 för att tala om saken (Internationella klimatkonferenser. Så kallade COP)… så har utsläppen ökat för varje år.
Politiker sätter upp mål.
Sedan missar vi dessa mål.
Politiker fortsätter spelet för gallerierna och sätter upp ännu tuffare mål, vid nästa möte.
Och misslyckas nå målen.
År efter år.
Utsläppen av CO2 ökar.

Det är inte politikernas fel. Politiker följer bara opinionen. D v s vad majoritetsbefolkningen anser. Och du vill inte offra något för det vagt abstrakta hotet om ”lite varmare somrar”.

Dina plånboksfrågor, eller en pandemi, eller ett krig… kommer ALLTID vara en viktigare kris än klimatet.

I undantagsfall lyckas politiker opinionsbilda eller manipulera fram beslut som majoritetsbefolkningen inte stödde. Ofta långa smygande kampanjer på olika nivåer i samhället, ofta finaniserade av ägarintressen, det s k kapitalet. Ibland lyckas någon gräsrotsrörelse lyfta en fråga och svänga en opinion.

Det handlar om narrativ. Olika berättelser. Olika lag. Och du måste välja ett lag.

Enklast är att välja nihilisterna. Bara skit i allt slå dövörat till, bli deprimerad och apatisk eller lev ut ditt liv så gott du kan. Konsumera så mycket du kan nu när chansen finns.

En närliggande grupp är ”Business as usual”. Bara köra på och hurra när kapitalistiska tankesmedjor berättar övertygande om att kapitalismen (en fri (men riggad) marknad), med stark äganderätt (plocka på dig så mycket du kan) och industriell produktion och global handel med låglöneländer faktiskt fortsatt kommer att leda till ökat välstånd till alla.

För att det rent logiskt kogntivt ska fungera att var med i det laget måste man även ha medlemskort i gruppen:

Teknikoptimisterna menar riktigt att vårt välstånd (läs komfort och längre liv) kommer ur innovation, och då främst teknisk innovation (då måste man vara övertygad om att AI bara kommer att göra gott). Man måste bortse från att teknisk innovation inbegriper industriell produktion och ett tillväxtsamhälle – d v s ständigt ökad produktion (läs: utarmande av naturresurser och negativ miljöpåverkan) och att denna ”lilla” bieffekt är den tuva som till sist kan välta hela lasset av modern civilisation när man betänker att 10 miljarder människor vill vara med på teknikfesten.
2 miljarder elbilar eller 2 miljarder förbränningsbilar – i det stora hela sak samma. De ska byggas och sedan kasseras (nej man kan inte återvinna allt).

För att det tankesättet ska fungera att måste man i alla fall låtsas vara med i den grupp som fattat att fossila bränslen kommer att ta slut.

Omställningsrörelsen = tron att vi bara behöver ”ställa om” till el så löser det sig. Ja, åsså möjligtvis spara lite mer (du har väl led lampor och återvinner mjölkpaket). Sedan kör vi på som vanligt. ”Vi-kan-låta-skogen-stå – och-samtidigt-göra-toapapper-och-bygga-(klimatsmarta)-hus-av-den-och-sälja-virke-till-Europa-och-samtidigt-behålla-vårt-välstånd-som baseras-på handel – mentaliteten”.

Vilket lag du än tillhör så kommer du ändå få se den civilisation vi trodde bara skulle bli bättre och bättre – istället bli sämre.

… eftersom vind- och solkraft inte är lika effektivt som fossila bränslen!

Vi kan inte göra samma resa på sol/vind el som vi gjorde på olja.

Och även om vi kanske (det har faktiskt inte hänt) kan bygga kärnkraft som är så effektiv att den kan ersätta oljan så är det själva…. (lyssna nu, för detta är kontroversiellt)… så är det användandet av energi som är problemet. När människor använder energi så är alltid bi-effekten att miljön förstörs – ju fler människor, desto mer välfärd (mer energianvändning) desto mer förstörelse av de ekosystem vi faktiskt lever av. Gratis energi i överflöd skulle förmodligen bli människoartens undergång – för jävlar vad vi då skulle sätta igång och bygga och härja på den här planeten. Oljeeran skulle då bara framstå som förfesten.

Lycka till människor.

Kollapsologen är ett kollektiv av skribenter som tillsammans skapar en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?

Vad läsarna tyckte
[Total: 0 Average: 0]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.