Imperierna av vår tid

Det finns de som studerar historia och hur samhällen utvecklas. Eller; kulturer, som de kallar dem.
Det finns tendenser som gör att man kan ana, i alla fall på goda grunder, spekulera olika framtida scenarion.
Under den civilisatoriska tiden (från jordbrukarsamhällen och de första städerna) tycks trenden gå mot allt större enheter. Imperier. Allianser.
Trenden är också att det tycks bli mer och mer komplext. Inte enbart pga teknisk utveckling, utan själva adminstrationen av samhället.

Det mest talande exemplet är förmodligen världshandeln och det integrerade ekonomiska systemet, med sådana triviala, men komplexa saker som ett sammanhållet betalningssystem (Swift).

Inga system vara för evigt, de kan förändras långsamt till något nytt, men ofta går de under, fort eller långsamt, och något annat system tar över. Någon annan kultur, något annat imperie.

Vi har en del maktcentra i världen – imperier – USA, Kina, Ryssland, även EU.
– Ryssland är egentligen en liten spelare, men pga sina kärnvapen och att deras främsta råvara är energi – så spelar de med i högsta ligan. Men kärnvapen fungerar bara om andra tror att man ska använda dem. Och man kan inte äta olja/gas – Ryssland behöver omvandla sitt överskott på energi till andra förnödenheter.

Kina har mycket som talar för sig som dominerande imperie. En befolkning de kontrollerar (ingen trög demokrati som kan hämma snabba beslut), stor ekonomi, mycket produktion, allt fler vänner. I hop med Ryssland kan de växa till ett mäktigt imperie – kombinationen flödande energi från Ryssland och produktion i Kina är en mycket potent pakt.

Ett imperie där Kina skulle vara dominant och likt USA visar Kina tendenser på att vilja lägga sig i vad som händer på hela planeten (kontrollera och utnyttja), speciellt där det finns regimer/länder de inte gillar. Och det finns ingen kärlek till de gamla koloniala Europa.
Kina behandlades MYCKET illa av västs allierade Japan under 1900-talet. Det är inte glömt. Det kan hända att Europas kolonisering av världen kan få en backlash flera generationer senare. Om Bricsländerna (främst Brazil, Russia, India, China) bestämmer sig för att föra en antiväst politik tillsammans – vad innebär det för dig på 20 års sikt? Att Europa blir på ”the receiving end” för första gången på flera hundra år.

I grunden kan man tro att det handlar om vapen, men till största del handlar det om ekonomi. Krig vinns med god logistik och tillverkning av nya vapen. Det krävs resurser till det. Ekonomi.

Kriget i Ukraina (och även Vietnam, Afghanistan) har också visat vad enade folkgrupper kan åstadkomma. Motivation och stridsvilja är avgörande.

Kina kan upprätthålla enighet genom aktoritärt styre. Europa och USA skulle kunna falla samman pga inre stridigheter. När en befolkning kan delas upp i två läger pga drag queens som läser sagor, eller gå man ur huse för att pensionåldern höjs… finns inte mycket marginaler för att hantera verkliga problem.

Hur reagerar Europa/USA om Kina tar Taiwan. Om USA inte reagerar och Kina kontrollerar mer av handeln i öster, samt skaffar allianser med arbiska länder (läs olja) och dessutom en Kina-Ryssland allians som bygger stora hamnar i norra Sibirien där klimatförändringar öppnar upp nordostpassagen och en snabbare rutt till Europa. Murmansk skulle kunna bli ett av världens farligaste platser.

Vem vet hur länge USA har något intresse av att försvara Europa i orostider. I egna ekonomiska kriser, interna konflikter, klimatkriser kan de få andra prioriteringar.

Vårt öde ligger delvis i dollarns öde, vare sig vi vill det eller inte. Den representerar ett dominerande och stabilt USA.
Där USA backar kommer nya krafter träda in.

Kan Europa stå enigt och försvara sina intressen?

Historien har inte tagit slut, gränser kommer att flyttas, länder raderas ut. Om en Mongolhär för nästan 1000 år sedan kunde lägga ett rike under sig från Kina till Europa – ja då kan liknande saker hända igen.

Nå, varför detta tal om krig som inte ens börjat….
För att det har börjat… när det finns mindre resurser att dela på och ekonomier slutar växa – då börjar folk bråka om resurser. Det har redan börjat – med imperierna som går in i s k ”skitländer”. Vad som ändrats på senare tid är att Väst bestämde sig för att Ukraina inte är ett ”skitland” – utan ett Europeiskt land med territoriell rätt.

Om vi slutar handla med varandra – försvinner den största anledningen att vara ”trevliga” och toleranta mot varandra.
Om det globala, industriella, konsumtionssamhället faller – då börjar krigen.

Kollapsologen är ett kollektiv av skribenter som tillsammans skapar en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?

Vad läsarna tyckte
[Total: 0 Average: 0]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.