Föreställ dig ett samhälle utan fossila bränslen.
Gör det. Din framtid hänger på att du klarar det. Om inte du, vem?
Elektriska bilar, smarta uppkopplade system som nyttjar mindre energi, ekologisk matproduktion, smarta grödor, kilometervis av solceller i Sahara, bilfria städer, gröna hustak…?
Eller, du behöver inte föreställa dig. Det är bara att läsa historia. Före 1760 var världen ”fossilfri”.
1750! Precis så kan en värld utan fossila bränslen se ut.
Summering av föregående avsnitt i TV-serien ”Människan”:
Människan fann kol och insåg att den innehöll fantastiskt mängd komprimerad energi. Den industriella eran kunde börja. Ångmaskiner. Det största som hänt människan sedan jordbruksrevolutionen för några 1000 år sedan.
Innan den industriella revolutionen var allt muskelkraft och olagrad direkt vindkraft eller vattenkraft.
Tack vare kol och den industriella revolutionen höjdes den materiella standarden, och folk började leva längre. Matproduktionen ökade och befolkningstillväxten ökade enormt. Tack vare kol. Energi.
Runt 1900-talets början fann vi olja, och den hade ännu bättre egenskaper. Det globala industrisamhället kunde börja öka exponentiellt. Och med den ökade jordbruksproduktionen (konstgödsel som görs av det fossila), och befolkningen ökade lavinartat (extremt bra liknelse).
Samtidigt, i början av 1900-talet ”uppfanns” och spreds elen. Samhället började elektrifieras. Tänk om vi just där hade valt att utveckla det ”elektriska samhället” istället. Och redan där sluppit det fossila!
Men… stop!
Det elektriska nätet inte bara till stor del fylls av energi från det fossila. Det är det fossila som byggde hela det elektriska nätet. Det är det fossila som upprätthåller det elektriska kraftnätet.
Vi skulle aldrig ha ett elnät om det inte var för det fossila. Gruvor, transporter, cement, maskiner – allt är beroende inte bara av bränsle, utan av enkelt effektiv lagringsbart bränsle: olja.
Olja behövs till; batterier, vindkraftverk, asfaltsvägar, gigantiska elproducerande dammar, solceller… e t c
Nu vill vissa att vi ska ta bort det fossila, vilket innebär att ta bort 80% av vår tillgängliga energi.
Det är denna fossila energi som hittills byggt varenda vindkraftverk, varenda solcell.
Tanken är nu att solcellsel ska bygga solceller o s v.
Det tog oss över 100 år att bygga de energisystem vi har i dag. Och vi gjorde det med den mest användbara och energirika energikälla världen någonsin skådat – det fossila.
Hur lång tid skulle det ta att bygga ett större och mer avancerat system? Med en mer svårhanterlig energikälla?
El är ingen energikälla. Sol och vind är energikällor, men vi kan inte använda dessa direkt, på så sätt som vi direkt kan bränna det fossila.
När världen väl fattat att vi kommer gå under som civilisation om vi bränner allt det fossila som finns kvar, kommer nästa nödvändiga förståelse:
Vi kan inte ersätta det fossilas alla fördelar med el.
Utan fossila bränslen:
Inga asfaltsvägar.
Inga däck.
Inga större mängder cement.
Inga billiga transporter.
Ingen tillväxtekonomi.
Inget stort elnät.
Inget globalt transportnät av konsumtionsvaror.
Inga elbilar till konsumenter (bara till de rika)
Inga storstäder (de drivs av billig energi)
Den omställning som krävs till hållbarhet är omställningen till ett lågenergi-samhälle, eller inget samhälle alls.
Ett låg energisamhälle innehåller inga ”megacites”, inga avancerade sjukhus, ingen global transport för massproducerade varor o dyl.
Det är dags att VERKLIGEN föreställa sig ett fossilfritt samhälle.
Ett fossilfritt samhälle är ett ”lokalt samhälle”.
Kollapsologen är ett kollektiv av skribenter som tillsammans skapar en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?