Drömmen om ett vindkraftverk

Du får 250.000 kr utbetalt direkt till ditt bankkonto, allt du behöver göra är att skriva på. Ett företag vill bygga ett vindkraftverk på din mark. Sedan när vindkraftverket börjar producera el så får du en garantisumma på 50.000 om året.
Ingen som helst investering eller arbetsinsats från dig. Allt du behöver göra är att skriva på här och hyra ut luftrummet ovanför din mark, och en liten bit av skogen, sedan är du med och räddar klimatet. Enkla pengar.

Ett vindkraftverk ger mer energi än vad det kostar att bygga det. Även om man inkluderar allt. Vägar fram till pelaren, ledningar, fundament, allt stål som brutits i en gruva, formats, transporterats och sedan rests ute i naturen – även då ger vindkraftverket långt mer energi än vad det krävde för att byggas.

Du skrev på.

Eftersom du inte har några direkta utgifter för din inkomst på 250.000 så försvinner cirka hälften i skatter. Du har ändå kvar 125.000. Planen är att lägga in det i köpet av en ny bil, en elbil. Resten kan du få lån på av en bank.

Efter skatter ger ditt vindkraftverk 40.000 om året. Det har stått stilla lite mer än förväntat, en del reparationer och modifieringar. Några delar var fel.

Det går tio år, du har tjänat 500.000 på att ha ett vindkraftverk på din mark under alla de åren. Utan att lyfta ett finger (efter att du skrev på).

Det var värt det: Ljudet, servicebilarna, utsikten som förstördes. Lite mindre vilt. En del fåglar har dött. Men det var värt det. Du fick pengar och samhället fick ”ren” el.

Åren går. Vindkraftverket börjar stå still allt mer för varje år. Inget varar för evigt. Det är rörliga delar, avancerad teknik. Det slits. Måste repareras och underhållas.
Till slut efter 27 år ställs verket av. Det blev ovanligt gammalt.

Det är utslitet.
Utvecklingen har gått om denna typ av vindkraftverk.

När det inte längre snurrar är det bara massa stål och cement – byggskrot, helt enkelt.
Det är du som är markägare som är ansvarig för det som byggts på din mark.
Staten anmodar dig att städa upp på din mark, annars utfärdas vite.

Du hör av dig till företaget som byggde det. De säger att det är ditt problem, men de erbjuder sig att för en miljon demontera verket.

Du kommer undan med 400.000 och de tar undan allt ovan jord, med allt vad det innebär av transporter, smältverk och all energi som krävs för recycling.

Kvar blir hundratals ton av cement som sakta vittrar sönder under de kommande 50.000 åren, samt kilometer med ledningar.

Kollapsologen är en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?

Vad läsarna tyckte
[Total: 0 Average: 0]

1 thought on “Drömmen om ett vindkraftverk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.