Definition av kollaps

Kollaps. Samhällskollaps. Prepping

Med kollaps menas att samhällsfunktioner slutar fungera, i bemärkelsen att staten (det allmänna) tappar kontrollen över de mest grundläggande funktionerna under en längre tid. En längre tid kan betyda ett år eller mer. Kollaps innebär mer än en standardsänkning, det betyder att funktioner upphör. Kollapsen kan ske i hela eller delar av landet. Kollaps betyder att det sker snabbt. Snabbt betyder att funktioner som tagit hundratals år att bygga upp, försvinner på mindre än 10-20 år.

Kollapsologi är inget dystopiskt tyckande – Det är ett försök att vetenskapligt analysera samhällets svagheter, främst den mänskliga civilisationens relation till ekologin. Det finns inget vetenskapligt i att vara optimist, eller ens att positivt inställd till förändring. Vetenskap handlar om att känslokallt göra analyser baserad på så mycket fakta som möjligt.

Kollapsologi handlar inte om att ge upp, det handlar inte om att bli apatisk. Det går att göra omställningar för att minska risken för vissa kollapser och även mildra effekten av olika hotande kollapser. Men vissa kollapser kommer vi inte undan, och i vissa fall är det bättre för individen att, inte bara delta i omställningen, utan också anpassa sig till kollapser. Helt enkelt förbereda sig för olika ”worst case scenarios” (likt långsiktiga preppers) som är mer sannolika än vad omställningsrörelsen och de makthavande inser.
Syftet med kollapsologi är inte att ”skrämma skiten ur folk”, snarare att skapa verklig sjukdomsinsikt och i förlängningen krismedvetenhet och handling.

Denna film är ett en dramatiskt gestaltad prognos – en möjlig samhällsutveckling.

Kollapsologen är en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Är vi inne i en samhällskollaps? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?

Mer om samhällskollaps

Vad läsarna tyckte
[Total: 2 Average: 4.5]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.