De ungas revolution

Efter de historiska skolstrejkerna inspirerade av Greta Thunberg förändrades världen radikalt.

I historieböckerna kallades eran för barnens revolution. 2040 gjordes holywoodfilmer om hur de unga räddade planeten.
Dagen efter den stora demonstrationen gick alla barn hem och bytte ut alla lampor till energisnåla LED lampor. Varenda mjölkkartong blev återvunnen av ivriga 12-åringar redan dagarna efter den första demonstrationen. Varje unge sänkte temperaturen i sina rum med två grader för att spara energi (de bäddade samtidigt sin säng). Barnen slutade köpa onödiga grejer och ville inte längre ha märkeskläder som tidigare byttes ut varje år. Barnen började köpa second hand och slita ut sina kläder. HM gick i konkurs några år senare och snart började Mcdonalds stänga ner sina restauranger då den nya generationen över en natt drog ner sin köttkonsumtion till hälften. Redan valet 2022 vann miljöpartiet 51% av rösterna eftersom klimatet ju var vår tids ödesfråga. De unga slutade använda internet i onödan då internet använder 10% av världens elförbrukning. Alla svenska barn började äta upp all den mat de förr brukade lämna på tallriken. Barnen slutade äta mat som transporterats för långt. I en övergångsfas hungerstrejkade helt enkelt barnen (de åt bara svenska potatischips i en hel vecka).

Redan sommaren efter protesterna reste inga barnfamiljer på semester med flyg – barnen vägrade helt enkelt följa med. Barnen tvingade sina föräldrar att sluta handla i köpcentrum som byggts på värdefull odlingsmark. Gretas vänner vägra sätta sig i en bil de gånger där det fanns kollektivtrafik som alternativ. Barnen växte upp och var inte intresserade av att äga en bil. De trivdes bra med att stå på överfulla bussar som kommer försent och sedan gå de sista 400 meterna hem.
Efter förhandlingar med skolverket tvingade barnen fram en läroplan där de lärde sig saker man behöver kunna för att överleva på en överbefolkad jord där haven är förstörda och matjorden degraderad. Efter det blev skolan mycket viktig för dom och barnen började istället demonstrera på söndagar på morgonen (de gick villigt i säng i tid på lördagskvällen).

Sveriges ungdomar började dra ner sin energikonsumtion till världens genomsnitt. De sänkte sitt nyttjande med 80%. Det visade sig vara överdrivet eftersom solpaneler och vindkraftverk utan några problem täckte upp för den växande befolkningen. Sveriges starka och växande BNP under 2020-talet innebar att Sverige kunde investera i all ny miljöteknik. Och all miljöteknik byggdes utan att göra spår i naturen – för det ville ungdomarna.

De unga sökte till lantbruksgymnasium som aldrig förr och var inte längre intresserade av att byta upp sina mobiler till nya. Redan 2025 uppfann en rekordung forskare (22 år) en CCS apparat som kunde samla in och förstöra koldioxid. Sveriges nationalsång ändrades till Idas sommarvisa. Och alla dessa uppoffringar var möjliga för att samhället blev jämlikt. Barnen växte upp och motsatte sig all form av ekonomisk olikhet, de mer driftiga barnen accepterade att inte få mer än dubbelt så mycket i månadslön, än de mindre begåvade och mindre arbetsamma barnen.


Kollapsologen är en blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur överlever man en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut?

Vad läsarna tyckte
[Total: 1 Average: 5]

5 thoughts on “De ungas revolution

 1. Hej,
  Förstår inte riktigt syftet med denna text…
  Att du är ”ironisk” framgår med all önskvärd tydlighet, men vad är syftet?
  Att barn kommer att förändra sig i brådrasket är det väl ändå ingen som inbillar sig.
  Inte heller vuxna för den delen… Vuxna som för övrigt har mycket större skuld till sakernas tillstånd.
  Det Greta lyckats med saknar faktiskt motstycke i historien.
  Hon har ökat medvetenheten i frågan på en global skala.
  Och det har hon gjort genom att en gång i veckan sitta utanför riksdagen, se politikerna i ögonen och ställa dem till svars.
  Att ställa sig och pissa på hennes parad är ganska ynkligt.

 2. Syfte:
  1) Vara lite rolig, skriva en engagerande gestaltande text.
  2) Skicka ett budskap till de unga, en uppmaning.
  3) En ärlig förhoppning att de kunde genomföra alla förslag.
  4) Provocera lite, sticka ut.
  5) Såsom varande kollapsolog vill jag att så många som möjligt ska vara medvetna om att omställningen kommer att kräva rejäla uppoffringar, frivilliga, eller påtvingade.

  PS. Greta är helt fantastisk.

 3. Ok, då fattar jag.
  Blev lite många syften så din andemening gick över huvet på mig…
  Men vore det inte mer på sin plats att skicka ett budskap till 40-talisterna?
  Vi är överens om att Greta är fantastisk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.