Corona = du förlorar jobbet

Varför Corona kommer få dig att förlora jobbet.

Asch, det där var clickbait. Det är en mycket hög chans att du INTE förlorar jobbet. Det finns naturligtvis en risk att du dör av Corona, men den är ännu mindre än risken att du förlorar ditt jobb. Låter det rörigt. Låt mig förklara.
Nuvarande variant av Corona är extremt smittsamt, men måttligt dödligt. Det betyder att många kommer smittas, och just därför kommer många att dö (trots att det är måttligt dödligt). Att stänga ner samhället minskar spridningen, men denna Coronan kommer vänta på att du dyker upp på din arbetsplats om några veckor och sedan ökar spridningen igen.

Myndigheterna måste välja: offrar vi näringslivet och tillväxtekonomin, eller låter vi sjukvården krascha och människor dö.

Mycket talar för att detta virus kommer svepa genom samhället och största delen av befolkningen kommer att få testa sitt immunförsvar mot denne motståndare. Att sakta ner smittan kan möjligen ge sjukvården tid att hantera fler av de kritiska fallen.

Även om en så stor siffra som 1 miljon i världen skulle dö, är det inget större hack i människans historia, och ur kollapsologisk synvinkel ett ganska ointressant resultat. Det intressanta är vad dess nedstängningar av samhället leder till:

1) Lite mer kvalitetstid med anhöriga och mer fritid.
2) Mindre utsläpp och bättre miljö (en långvarig Corona smitta skulle öka chanserna att vi klarar Parisavtalet och kampen mot CO2 utsläpp).
3) Ett sargat näringsliv och en potentiell dolkstöt mot den globala konsumtionsindustrin, som kan leda till en inbromsning av tillväxtekonomin, d v s en djup långvarig recession.

Detta senare har kollapspotential. Kan denna inbromsning trigga en serie av reaktioner?

Systemet (centralbankerna) kan hitta på lite mer pengar (QE) och ytterligare underminera tilltron till hela det globala finansiella (skuld) systemet.

De rika människorna kan besluta sig för att det inte är roligt att bedriva företag om de inte går med vinst, och bara lägga ner verksamheten (konkurs), checka ut sina pengar (låta småspararna och staterna ta delar av smällen) och dra sig tillbaka till sina lantegendomar några år.

Skatteunderlaget raseras och staten har mindre pengar och det blir friställningar även i offentlig sektor.

Och det är i den processen du förlorar jobbet.

Kollapsologen är ett kollektiv av skribenter som tillsammans skapar en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?


Vad läsarna tyckte
[Total: 1 Average: 5]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.