Att ligga steget före…

Den som för fem år sedan sa att ”vi inte kommer klara 2 graders målet (klimatuppvärmningen)” – utmålades som en undergångsromantiker. I dag är det en vetenskaplig underbyggd sannolikhet.

Den som för tio år sedan sa att ”klimatförändringar är ett hot mot civilisationen” sågs som en konspiratoriker. I dag är det mainstream.

Den som för bara några år sedan hade dricksvatten i dunkar och massa matkonserver i källaren, sågs som en kuf. Nu uppmanar myndigheterna oss att kunna ”ta hand om oss själva” i minst en vecka, om inte mer.

Den som för bara två år sedan sa att elbilar mest räddar en kapitalistiskt driven global industri som driver konsumtion och fortsatt skada på ekosystemen … eller den som påstod att ”omställningsrörelsen” var naiv, ansågs vara ”klimatförnekare”.

Den som bara för ett år sedan sa att grön tillväxt bara är ett svepskäl för fortsatt skadlig överkonsumtion, ansågs sprida ångest och panik (och det ska man ju inte göra oavsett om det är sant eller inte).

Alla dessa ”extrema” påståenden börjar i dag bli mainstream-budskap.

Vissa människor ligger helt enkelt steget före. S k futurister.
Kollapsologer är futurister.

Lätt att konstatera allt detta i dag. Låt oss istället spekulera lite i vad som är ”steget före i dag”. Vilka förutsägelser om framtiden, eller påståenden, sägs av dagens futurister?

Påståenden:
1) Förnybara energikällor kommer inte kunna upprätthålla nuvarande civilisationsnivåer för 7 miljarder människor, ännu mindre för 10 miljarder, ännu mindre för den fattiga delen som vill nå upp till medelstandard.
2) Du kommer att behöva kompromissa med din moral i ett kollapsande samhälle.
3) Boskap har en viktig roll att spela i jordbruket och matproduktion.
4) Traditionellt maskulina och feminima könsroller kommer att behövas för vår överlevnad.

Detta kommer en dag bli självklarheter.

Något som idag låter ännu mer orimligt och extremt, men som kommer bli vanligt tyckande och görande… är uppmaningen att:

1) Sluta betala skatt.

Betala så lite skatt du någonsin kan, behåll så mycket du kan till dig själv.
Du kan använda dessa pengar långt mer konstruktivt för din resiliens, än var staten kan. Eftersom staten fortsätter bygga på ett system som är ohållbart.

Det är inte osannolikt att den pension du i dag betalar in, aldrig kommer komma dig till godo i framtiden. De pengarna skulle du ha bättre nytta av nu, som en del av förberedelser inför sämre tider.

Vidare så går mycket av din skatt till att göra rika människor ännu rikare.

De investeringar staten gör, utförs till stor del av privata företag. I slutänden gynnas stora företags ägare. Dina skattepengar leder till vinstmaximering och aktieutdelningar.

Visst, det tas in offerter för att hitta billigaste entreprenören, men bakom det har vi ofta sett karteller och lika ofta går helt enkelt den ursprungliga offerten över budget.

2) Bojkotta banker.
Varenda transaktion du gör via kreditkort överför 2-3% av dina pengar till bankens ägare. Privata banker kontrollerar betalsystemet (varför?!). Vid varje inköp går några procent till…just det… rika människor.
Det mesta av all ekonomisk aktivitet bygger på ett lån, och i allt du köper ingår ränta på de lånen. Ränta som går till…. bankens ägare. Vinstmaximering och aktieutdelningar till rika människor. Och de fyra PRIVATA storbankerna har rätt att skapa lån utan större täckning än 15%. De har helt enkelt rätt att skapa nya pengar – och den som får göra det – blir med tiden mycket rik. Svenska bankerna gör en vinst varje år som liknar BNP´n i ett mindre land. Eller lika mycket som Sveriges försvar kostar. Pengar som kommer från ditt arbete. Du arbetar åt banken.

Att på alla sätt bojkotta banker är hederligt.

3) Acceptera inte att staten lägger sig i dina ansträngningar att skaffa dig ett drägligt liv.
Vi kommer inte ha råd med ett tjänstemannasamhälle fullt av regleringar som syftar till att skapa det perfekta samhället. Det är dags att sluta föda det samhället. Befolkningen kommer inte acceptera betala för kader av statsanställda som reglerar och administrerar dem. En ekonomi utan ”olja” kan inte hålla igång en statsapparat av Sveriges storlek.

En stat kommer aldrig självmant krympa sig självt. Alla som lever av den kommer att kämpa för sitt privilegie.
Börja motarbeta den överreglerande staten.

Om du väljer att minimera din skatt och samtidigt motarbeta staten så ha hederligheten att inte utnyttja staten mer än nödvändigt, ligg inte samhället till last om du inte nödvändigtvis måste.
Skilja på dina behov och dina önskningar.

Fokusera fullt på din egen överlevnad och basala levnadsstandard.
Det kan innebära att du måste ingå i ett klansamhälle: kvarter, by, vänner.
Skapa lokala valutor som inte banker kontrollerar.
Köp det som transporterats kortast väg, även om det kostar mer.
Energibanta som träningsläger inför det som kan komma.
Lev minimalistiskt.
Sluta konsumera så mycket.
Odla upp gräsmattan, inte för att du måste just nu, för att det är lärorikt och givande.

Och om du får ett överskott…
Ge det till realistiska hållbarhetsprojekt i tredje världen.

Kollapsologen är en civilisationskritisk blogg som resonerar kring frågor som: klimatförändring, kollaps, omställning, prepping, ekonomisk recession, hot mot demokratin, hot mot välfärdssamhället, matförsörjning, ekologi, energibrist, fossila bränslen, krig, geopolitik, svält, migration, samhällskollaps e t c.
Vad är kollapsologi? Hur stor är risken för en samhällskollaps? Hur kan en kollaps kunna komma att se ut? Hur kan civilisationen se ut efter olika kollapser?

Vad läsarna tyckte
[Total: 0 Average: 0]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.